Wat is linkbuilding?

  • 25 februari 2015
  • SEO

Als je als ondernemer zelf veel met je website bezig bent, dan heb je vast wel eens gehoord van de term “linkbuilding”. Maar wat is linkbuilding nu eigenlijk?

In het artikel “wat is seo” kun je lezen dat je positie in de gratis zoekresultaten voor een deel afhangt van de populariteit van je website. Hoe populairder je website is, hoe beter deze gewaardeerd wordt door Google en andere zoekmachines. Om de populariteit van je website vast te stellen kijken zoekmachines oa. naar het aantal links van andere websites naar jouw website. Het verkrijgen van links wordt ook wel “linkbuilding” genoemd.

Tips voor linkbuilding Hoe meer links naar jouw website, hoe beter het is toch? Hoewel dit in het verleden zeker waar was, geldt dat nu niet meer. Een aantal jaar geleden kon je gewoon 100 links kopen via een internetbureau, en hup….daar stond je eigen website binnen no-time in de top 3 van Google! Dat het links waren van websites die niks met het onderwerp van jouw website te maken hadden, of links van websites die puur en alleen bestonden om links op te plaatsen, maakte nog niet zoveel uit.

Gelukkig zijn deze tijden veranderd! Jammer voor de linkbuildingbureautjes die hier jarenlang hun geld mee hebben verdiend (en inmiddels voor een groot deel niet meer bestaan). Ook jammer voor hun klanten die een Google penalty aan hun broek hebben gekregen waardoor ze geheel uit de zoekresultaten zijn verwijderd.

Maar goed voor alle bedrijven die altijd geprobeerd hebben goede artikelen te publiceren en via die weg links hebben verkregen….gewoon omdat eigenaren van andere websites of blogs het de moeite waard vonden voor hun eigen bezoekers om de link te plaatsen. Het is weer een eerlijk speelveld geworden. Met kennis, tijd, creativiteit en aandacht kan jij ook als klein bedrijf waardevolle links verkrijgen waardoor je positie in de zoekmachines verbetert.

Linkbuilding in 2015: wat werkt er wel?

Zijn links anno 2015 dan helemaal niet belangrijk meer? Zeker wel! Maar alleen de links van relevante websites! Andere links doen je positie in de zoekmachines meer kwaad dan goed!  Dus stop maar met het ruilen van links, het plaatsen van artikelen op niet relevante websites en het vergaren van honderden startpagina-achtige links.

Linkbuilding is nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van SEO. Doe het goed, of laat het goed doen, en je website zal stijgen in de gratis resultaten van Google.

Linkbuilding = content, content, content (ga schrijven!!!)

Blijf de bezoekers van je website boeien. Je website is nooit af! Er is altijd wel iets te vertellen wat voor je website bezoekers een toegevoegde waarde heeft. Hoe meer leuke of interessante artikelen je op je website plaatst, hoe meer kans je hebt dat andere mensen een link plaatsen naar 1 van jouw artikelen. Daarnaast zullen deze artikelen, ook zonder dat er naar gelinkt wordt, bijdragen aan de vindbaarheid van je website.

Heb je bijvoorbeeld een rijschool, dan kun je naast je standaard pagina’s (over ons, de lesauto, lesmethode, tarieven etc.) ook nog een actief blog bijhouden! Probeer informatie te delen, zonder direct iets te willen verkopen. Wek vertrouwen bij je bezoekers en wordt een autoriteit in je branche. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe ziet een examenrit eruit?
  • Wat is de BRAVOK?
  • Hoe vraag ik een individueel theorie-examen aan?
  • Wat is een Eigen Verklaring?

Zo is er in de meeste branches wel iets te vertellen wat voor je bezoekers zo interessant of leuk is, dat ze er vanzelf links naartoe gaan plaatsen! Natuurlijke linkbuilding, geen trucjes.

Linkbuilding door promotie: word actiever op social media!

Linkbuilding en social mediaSocial media marketing is een geweldige manier om door jou geschreven artikelen onder de aandacht te brengen. Je artikelen worden gedeeld, geliked….en…..je krijgt nieuwe links naar je website omdat andere website eigenaren het de moeite waard vinden om jouw artikel onder de aandacht van hun eigen bezoekers te brengen!

Vergis je niet: actief zijn op social media kost tijd! Richt je daarom in het begin op 1 of 2 kanalen zoals Facebook of Twitter en maak in het begin niet de fout actief te willen zijn op alle social media kanalen. Onderhoud liever 1 social media kanaal goed, dan 5 maar een beetje.
Met 1 tweet per week de wereld insturen ben je er niet. Deel interessante informatie, en ga het gesprek aan met je volgers op social media!
Hoe meer erover jouw bedrijf wordt gepraat op social media, hoe meer jouw updates gedeeld worden, hoe meer mensen geneigd zullen zijn een link te plaatsen naar jouw website! Je volgers zorgen voor natuurlijke linkbuilding!

Linkbuilding tip: schrijf een gast blog op een andere website

Een gast blog is een artikel van jouw hand, dat je niet plaatst op je eigen site, maar op een andere website. In een gast blog wordt het vaak toegestaan dat je een link plaatst naar je eigen website. Een waardevol stukje linkbuilding!

Heb je bijvoorbeeld een webshop en je specialiseert je in dameskleding in grote maten? Schrijf je artikelen die voor je doelgroep interessant zijn en ben je actief op social media? Dan zal een goed bezochte website over mode eerder een artikel van jou plaatsen over de nieuwste trends voor de zomer van 2015 dan een artikel van de veel beter bezochte, maar meer algemene, webshop Wehkamp.nl Linkbuilding draait om autoriteit. Juist als klein bedrijf kun je je specialiseren en die autoriteit in je branche worden!

Benader websites waarvan je denkt dat de bezoekers geïnteresseerd zijn in jouw informatieve artikelen. Ben je een autoriteit in je branche, dan zal het makkelijker zijn een artikel geplaatst te krijgen dan wanneer niemand je nog kent.

Maak een infographic of plaats een video

Linkbuilding met een infograpicEen infographic is een informatieve illustratie. Mensen kunnen uit een infographic in 1 oogopslag veel informatie halen, zonder de hele tekst door te lezen. Ook video’s doen het nog steeds erg goed! Hoewel de nieuwigheid er een beetje af is, zijn infographics en video’s nog steeds goed voor de linkbuilding.

Vraag gewoon om links van andere websites

Zo simpel kan het zijn. Vraag de eigenaar van een website waarvan het onderwerp goed aansluit bij jouw website om een link.
Je kunt natuurlijk ook een link ruilen. Maar deze links zullen een stuk minder impact hebben op je positie in de gratis zoekresultaten. Daarnaast, als de door jou opgebouwde links grotendeels bestaan uit geruilde links, kan het je positie in de zoekmachines meer kwaad dan goed doen.

Het makkelijkst is om mensen die je persoonlijk kent te vragen om op hun website een link te plaatsen naar jouw website. Netwerken is dus belangrijk! Schrijf je veel interessante artikelen, en je wordt een bekend gezicht in jouw branche/niche, dan zullen andere website eigenaren ook meer geneigd zijn een link te plaatsen als je daarom gewoon vraagt.

ISA online kan je helpen met linkbuilding

Poeh…..best veel werk allemaal… Maar als je kijkt naar het resultaat is het zeker de moeite waard! Ik help je graag met bovenstaande punten. Geen linkbuilding praktijken waar je op korte termijn misschien even baat bij hebt, maar die je op lange termijn meer kwaad dan goed doen. Betrokkenheid bij jouw bedrijf. Reële en concrete doelstellingen. Zullen we samen gaan voor het beste resultaat?

Natuurlijk kijk ik niet alleen naar de linkbuilding, maar ook naar alle andere aspecten van online marketing. Het een kan niet zonder het ander. Een webshop is geen advocaten kantoor. Voor elk bedrijf is de beste oplossing net weer even anders. Meet weten? Bel of mail me gerust!

Foto met dank aan Stuart Miles via Freedigitalphotos.net

Isabel Lauwen is al meer dan 10 jaar actief als online specialist. Ze helpt ZZP'ers en MKB'ers hun online kansen volledig te benutten.

Over ISA online

ISA online = Isabel Lauwen. Ervaren online marketing professional. Ik help je graag jouw online kansen te ontdekken en te benutten!

Gratis website analyse

Ook jij kunt meer uit je website halen! Meer bezoekers, meer leads en meer klanten!

Recente blogs

Bekijk alle berichten