Wat is een responsive website?

Je hebt de term “responsive website” wellicht wel eens gehoord. En ook dat je er als ondernemer echt 1 moet hebben. Maar wat is een responsive website nu eigenlijk?  En wat is het verschil tussen een gewone website en een responsive website?

Het verschil tussen een gewone website en een responsive website is dat een responsive website ook de beste gebruikerservaring biedt aan bezoekers die met hun smartphone of tablet jouw website bezoeken. De website blijft goed leesbaar op kleine schermen en wordt dus niet verkleind waardoor jouw bezoekers niet zelf hoeven inzoomen om de tekst goed te lezen. Ook is het voor bezoekers met een mobiel makkelijker om te navigeren en bepaalde acties uit te voeren op een responsive website.
Wat is een responsive website?

Bekijk ISA online maar eens op je mobiele telefoon (of maak het scherm van je browser kleiner). Je ziet verschillende elementen onder elkaar schuiven, en het menu is op een andere manier bereikbaar. Nog steeds prima te lezen en te navigeren met een mobiele telefoon!

Heb je nog geen responsive website, dan maak je het dus voor een groot deel van je bezoekers lastig je website goed te bekijken. De bezoeker zal minder snel de gewenste actie uitvoeren (contact opnemen of een bestelling plaatsen), de site sneller verlaten en ook minder snel naar jouw website terugkeren. Gemiddeld genomen is het websiteverkeer van mobiele apparaten al meer dan 50%, en dit neemt alleen maar toe.

Allemaal goede redenen om te investeren in een responsive website! Prettig voor je bezoekers, onmisbaar voor je SEO en goed voor je bedrijf!

Geen responsive website = dalen in de zoekresultaten

Ook Google wil haar klanten (de mensen die een zoekopdracht doen) zo goed mogelijk bedienen. Dat betekent niet alleen dat Google de meest relevante zoekresultaten bovenaan toont, maar ook de meest gebruiksvriendelijke websites beloont. Is jouw website dus niet responsive, dan is dit niet alleen vervelend voor je gebruikers, maar het is ook slecht voor je SEO! Bedrijven die wel een responsive website hebben, zullen sneller een hogere positie krijgen t.o.v. bedrijven die dit nog niet hebben.

Vanaf 21 april 2015 zal dit nog beter merkbaar zijn. Sta je nu hoog in de zoekresultaten, maar is je website nog niet responsive, dan kun je vanaf deze datum gaan merken dat je website gaat dalen in de zoekresultaten.

De indeling en structuur van een responsive website

Heeft een bezoeker die jouw website met zijn smartphone bezoekt wel dezelfde intentie of behoefte als een bezoeker die via een laptop jouw website bezoekt? Heeft de bezoeker via een smartphone wel alle functionaliteiten van je website nodig? Misschien wil je aan een bezoeker die via een mobiele telefoon op je website komt je content wel op een andere manier aanbieden.

Hier dienen jij en degene die je website bouwt goed over na te denken. Helaas gebeurt dit lang niet altijd, waardoor bezoekers alsnog geen goede gebruikerservaring hebben, ook al is je website responsive!

Wat kost een responsive website?

Daar zitten grote verschillen in! Je kunt een responsive website laten maken op basis van een reeds bestaande basis website (ook wel een thema genoemd). Voorbeelden van dit soort thema’s kun je bijvoorbeeld vinden op Themeforest.

Je kunt een thema aanschaffen en dit binnen de mogelijkheden van het desbetreffende thema naar je eigen wensen en huisstijl aanpassen. Houd er echter rekening mee dat je ook voor websites op basis van een thema meestal een specialist nodig hebt om de website goed in te richten en te onderhouden. De thema’s van tegenwoordig zijn enorm uitgebreid, en je hebt echt wel wat kennis nodig om jouw gekozen thema om te toveren tot een mooie responsive website! Bovendien bevatten veel thema’s erg veel functionaliteiten en mogelijkheden die je lang niet allemaal gebruikt. Het onderhouden en technisch beheren van je website kan hierdoor lastiger zijn.

Je kunt ook een responsive website geheel op maat laten maken. De kosten hiervoor liggen wel een stuk hoger. Voor een simpele responsive website zit je al snel rond de €3000,00 En dit is nog exclusief het vullen van de content en het schrijven van goede teksten voor je website.

Het voordeel is dat je wel een echt unieke website hebt, dat de website geheel naar wens is in te delen en je niet afhankelijk bent van de beperkingen van het gekozen thema. Een goede freelancer of internetbureau levert je van te voren de grafische ontwerpen aan voor de verschillende beeldschermformaten en denkt goed na over de indeling van je website en de verschillende behoeften van de bezoekers.

Responsive website laten maken

Zoek een goede freelancer of internetbureau dat echt met je meedenkt over het responsive design van je nieuwe website! Ik adviseer je graag over de structuur en indeling van je responsive website en breng je in contact met een goede freelancer of  internetbureau die de werkzaamheden uitvoert. Of het nu gaat om een responsive website op maat, of om een responsive website op basis van een thema!

Isabel Lauwen is al meer dan 10 jaar actief als online specialist. Ze helpt ZZP'ers en MKB'ers hun online kansen volledig te benutten.

Over ISA online

ISA online = Isabel Lauwen. Ervaren online marketing professional. Ik help je graag jouw online kansen te ontdekken en te benutten!

Gratis website analyse

Ook jij kunt meer uit je website halen! Meer bezoekers, meer leads en meer klanten!

Recente blogs

Bekijk alle berichten