Gratis stockfoto’s: 25 websites

Goede foto’s en afbeeldingen zijn onmisbaar voor je bedrijfswebsite, blog of webshop. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden! Daarnaast is het gebruik van afbeeldingen met de juiste alt tags erg goed voor de SEO! Via Google Afbeeldingen Search vind je altijd passende foto’s voor je website. Maar mag je deze foto’s zomaar gebruiken? Het antwoord is nee! Op bijna alle foto’s die je online vindt, rust namelijk auteursrecht.

Je kunt voor je website wel gebruik maken van gratis of betaalde stockfoto’s. In dit artikel vind je links naar 25 online beeldbanken waar je gratis stockfoto’s voor je website of webshop kunt downloaden.

gratis stockfoto's

Auteursrecht foto’s

Op de meeste foto’s rust automatisch auteursrecht. Dit betekent dat je de foto niet zomaar zonder toestemming van de fotograaf mag gebruiken voor je website. Doe je dit toch, dan kun je een flinke boete riskeren wanneer de fotograaf of diens vertegenwoordiger een juridische procedure start wegens schending van het auteursrecht! Dit gebeurt vaker dan je denkt, dus neem dit risico niet. Daarnaast moet je als bedrijf natuurlijk ook geen “gestolen” materiaal op je website willen gebruiken.

Auteursrecht geldt echter alleen wanneer de foto een creatief, origineel of onderscheidend is. De enige foto’s die hier in principe niet onder vallen zijn standaard productfoto’s tegen een witte achtergrond. Maak ik een foto van een bloemenvaas tegen een witte achtergrond, dan is dit weinig creatief en kan ik als fotograaf geen beroep doen op mijn auteursrecht. Maak ik deze foto origineler door gebruik te maken van een bepaalde lichtinval, een bijzondere invalshoek of andere elementen, dan kan ik wel weer aanspraak maken op mijn auteursrecht wanneer jij deze foto zonder toestemming gebruikt voor je website of webshop.

Gelukkig kun je online meer dan genoeg foto’s en afbeeldingen vinden die je wel gratis of tegen een kleine vergoeding mag gebruiken! Deze foto’s noemen we stockfoto’s.

Wat is een stockfoto?

Een stockfoto is een foto die niet speciaal voor jou is gemaakt en niet exclusief te gebruiken is. Deze stockfoto’s worden zowel gratis als tegen betaling aangeboden via 1 van de vele online beeldbanken. Voor welke doeleinden je de stockfoto mag gebruiken (wat voor soort licentie erop rust) staat er altijd duidelijk bij vermeldt. Let op dat je de stockfoto bijvoorbeeld niet bewerkt wanneer dit volgens de licentie niet mag. Of dat je de stockfoto ook in print gebruikt, terwijl je alleen voor online gebruik van de stockfoto hebt betaald. In deze gevallen riskeer je alsnog een boete!

auteursrecht stockfoto's

Wanneer gebruik je stockfoto’s?

Foto’s die speciaal voor jou gemaakt zijn, geven je website natuurlijk een heel eigen en unieke uitstraling. Zorg er zeker voor dat er unieke foto’s staan op je website van jezelf, je werknemers, je bedrijfspand, je showroom etc.

Voor de meeste bedrijven is het echter geen doen om voor hun website alleen maar gebruik te maken van unieke foto’s. Het gebruik maken van stockfoto’s is dan ook de ideale manier om je website, blog of webshop gratis of tegen geringe kosten aansprekender te maken.

Gratis stockfoto’s: de top 3 websites

Wil je ook gebruik maken van gratis stockfoto’s? Ik heb hier de beste sites met gratis stockfoto’s voor je verzameld:

Pixabay
Mijn persoonlijke favoriete website voor gratis stockfoto’s. Bij Pixabay vind je altijd wel een passende stockfoto! Zoeken naar de juiste stockfoto’s is snel en eenvoudig. De foto’s zijn over het algemeen van hoge kwaliteit!

Stocksnap
Op stocksnap vind je een grote collectie gratis stockfoto’s en er komen er in een rap tempo steeds meer bij. Handige zoekfunctie!

Foodies feed
Deze website richt zich alleen op gratis stockfoto’s van voedsel, maar verdient zeker een plekje in de top 3! Ideaal voor jouw recepten blog of restaurant website!

De beste websites met gratis stockfoto's

Meer websites met gratis stockfoto’s

Pic Jumbo
Pexels
Unsplash
Jay Mantri
Gratisography
Negative Space
Splitshire
Life of Pix
Superfamous studios
New old stock
Getrefe
Lock & Stock photo’s
Snapfire snaps
Picography
Free Images
FreePhotosBank
Jé shoots
Raumrot
I’m free
Imagebase
Openphoto
Freefoto

Let altijd goed op de licentie van de stockfoto’s! Het kan zijn dat je bijvoorbeeld de naam van de fotograaf dient te vermelden om de stockfoto gratis te kunnen gebruiken!

Betaalde stockfoto’s

Kun je toch de juiste stockfoto’s nog niet vinden? Dan kun je er altijd voor kiezen om betaalde stockfoto’s te gebruiken. Op online beeldbanken zoals Shutterstock, Dreamstime en Fotalia vind je over elk onderwerp geschikte foto’s tegen relatief lage prijzen. Omdat je een vergoeding betaalt voor het gebruik van deze stockfoto’s is het aanbod ook groter, en soms van betere kwaliteit, dan op de websites met alleen gratis stockfoto’s.

Ik hoop dat ik je genoeg inspiratie heb gegeven voor het zoeken naar de juiste gratis stockfoto’s voor jouw website!

Isabel Lauwen is al meer dan 10 jaar actief als online specialist. Ze helpt ZZP'ers en MKB'ers hun online kansen volledig te benutten.

Over ISA online

ISA online = Isabel Lauwen. Ervaren online marketing professional. Ik help je graag jouw online kansen te ontdekken en te benutten!

Gratis website analyse

Ook jij kunt meer uit je website halen! Meer bezoekers, meer leads en meer klanten!

Recente blogs

Bekijk alle berichten