Black hat SEO

  • 16 juni 2015
  • SEO

Als je een eigen website of webshop hebt, weet je waarschijnlijk wel wat SEO is. Als het goed is ben je zelf ook actief met SEO bezig of heb je dit uitbesteed aan een SEO specialist. Je wilt immers dat jouw bedrijf goed gevonden wordt door je potentiële klanten! Maar heb je ook weleens gehoord van black hat SEO? Het klinkt een beetje duister, en dat is het ook.

Black hat SEO

Wat is black hat SEO?

Black hat SEO wordt door sommige SEO “specialisten” gebruikt om websites van hun klanten snel hoger in Google te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen gebruiken ze SEO technieken die ingaan tegen de richtlijnen van Google maar op korte termijn vaak wel goede resultaten geven.

Vaak wordt geen enkele methode geschuwd om maar zo snel mogelijk naar de topposities te stijgen. Klanten worden vaak niet of onvoldoende geïnformeerd over de risico’s van deze black hat SEO praktijken.

Voorbeelden black hat SEO

In de Google richtlijnen staat precies beschreven wat je niet moet doen, en wat dus onder black hat SEO valt. Een aantal punten die worden gezien als black hat zoekmachine optimalisatie zijn:

Verborgen tekst of links
Geef je een gedeelte van je tekst dezelfde kleur als de achtergrond van je website, dan is deze tekst niet zichtbaar voor de bezoekers. Maar wel voor de zoekmachines! Op deze manier kun je dus flink wat extra zoekwoorden kwijt zonder dat het storend wordt voor de bezoeker.

Linknetwerken van 1 bedrijf
Begin dit jaar was er nog een mooi voorbeeld hiervan. Het bedrijf “Getindexed” had zeer veel websites in beheer waarop ze links plaatsten voor klanten om zo deze websites topposities in Google te bezorgen. Dit is uiteraard manipulatie en black hat SEO in de ergste vorm. Google kwam erachter. Veel klanten werden (tijdelijk) verwijderd uit de zoekresultaten, en Getindexed ging failliet.

De meeste klanten wisten waarschijnlijk niet eens dat het om black hat technieken ging. Doet een SEO bureau je beloften die te mooi zijn om waar te zijn? Dan is dit meestal ook zo.

Teveel zoekwoorden in de tekst
Natuurlijk moet je je belangrijke zoekwoorden terug laten komen in de tekst. Maar pas op dat je het niet overdrijft, alleen maar om hoger te komen in Google! Houd je helemaal verre van opsommingen van zoekwoorden op je webpagina. Je pagina moet er voor de bezoeker natuurlijk uit zien en makkelijk leesbaar zijn.

In de richtlijnen van Google kun je precies lezen wat je wel en niet moet doen (en wat dus onder black hat SEO valt).

Bedenk bij alles wat je doet om je website te optimaliseren: heeft dit waarde voor mijn bezoekers? Of doe ik dit puur en alleen om hoger in Google te komen? Zorg ervoor dat wat je optimaliseert aan je website altijd een meerwaarde heeft voor je bezoekers. Dan zit je eigenlijk altijd goed!

Gevolgen en risico’s van black hat SEO technieken

Het gevolg van black hat SEO is dat je (tijdelijk) snel je posities in Google ziet verbeteren. Maar dit weegt niet op tegen de risico’s en de schade die je kunt oplopen! Zodra Google erachter komt dat je gebruik hebt gemaakt van black hat technieken, dan loop je het risico op een penalty, of zelfs een ban van Google!

Google penaltyKrijg je een Google penalty of ban, dan wordt je tijdelijk flink terug geplaatst in de resultaten, of geheel verwijderd. Dit betekent voor veel bedrijven direct een vermindering in de omzet omdat je niet, of bijna niet, gevonden kunt worden door potentiële klanten.

Pas zodra je de punten hebt aangepast waarvoor je de penalty hebt gekregen, kun je bij Google een verzoek indienen om de site weer opnieuw te indexeren. En dat kan wel even duren. Heb je gebruik gemaakt van black hat SEO en dit ongedaan gemaakt, dan kan deze positie uiteraard wel een stuk lager zijn dan voorheen!

Black hat SEO? Niet doen!

Garandeert een SEO specialist je dus snel topposities op belangrijke zoekwoorden? Wees dan alert! De kans bestaat dat er dan gebruik gemaakt wordt van black hat SEO.

Zoek je een SEO specialist die zich verre houdt van black hat SEO maar voor jouw website of webshop wel de beste resultaten behaalt met SEO technieken die voldoen aan de richtlijnen van Google? Neem dan contact op met ISA online!

Bewaren

Bewaren

Isabel Lauwen is al meer dan 10 jaar actief als online specialist. Ze helpt ZZP'ers en MKB'ers hun online kansen volledig te benutten.

Over ISA online

ISA online = Isabel Lauwen. Ervaren online marketing professional. Ik help je graag jouw online kansen te ontdekken en te benutten!

Gratis website analyse

Ook jij kunt meer uit je website halen! Meer bezoekers, meer leads en meer klanten!

Recente blogs

Bekijk alle berichten